De ce conteaza asa de mult sa scrii bine si cum iti poti imbunatati stilul de scris

De ce conteaza asa de mult sa scrii bine si cum iti poti imbunatati stilul de scris

In societatea nostra a scrie si a vorbi corect sunt doua lucruri fara de care poti fi marginalizat foarte usor. Asa ca intelegeti de ce sunt doua lucruri foarte importante pe care trebuie sa le stapanesti inainte de a ajunge la maturitate.

Daca in vorbire mai sunt acceptate unele greseli, cacofonii sau expresii de genul urca sus, cand vine vorba de scris oamenii sunt mult mai critici si orice greseala te poate costa mai mult sau mai putin in functie de locul unde o faci.

Printre cele mai nepotrivite locuri pentru a face greseli in scris se numara:

  • mailurile trimise catre clienti;
  • o prezentare la un seminar;
  • un blog personal;
  • mesaje catre superiori sau subalterni;
  • comentarii sau postari pe retelele sociale.

Daca situatiile de mai sus se refera la facultate si joburi, trebie sa-ti spun si faptul ca de modul in care scrii depinde si daca intri sau nu la o facultate buna sau daca esti acceptat la un job bun. Daca primul exemplu este evident deoarece trebuie sa dai un examen, cel de-al doilea se refera la faptul ca sa fii chemat la un interviu trebuie sa trimiti un CV, eventual si o scurta motivatie, iar daca acestea nu sunt scrise corect, sansele sa fii chemat sunt aproape de zero.

Un alt motiv este ca textele scrise prost nu vor fi citite. De fiecare data cand cineva da peste un text cu foarte mule greseli va trece peste foarte usor, iar in cel mai rau caz va face un printscreen ca sa dea mai departe prietenilor. Crede-ma, nu asa vrei sa devii viral.

Ce trebuie sa faci pentru a scrie texte mai bune si fara greseli?

O litera sau un cuvant in minus sunt greseli care adesea trec cu vederea si poti da vina pe graba, dar pentru a le evita trebuie sa scrii foarte mult ca sa ai exercitiul acesta al scrisului. Asa ca scrie texte, articole de blog, tine un jurnal personal si citese cat de mult poti. Citeste carti sau jurnale de specialitate pe domeniul de care esti interesant pentru a fi sigur ca limbajul este cel contemporan si ca existenta greselilor este mica.

Dupa ce scrii un text mai asteapta cateva ore sau zeci de minute si citeste-l cu voce tare. Asa iti va fi mai usor sa vezi ce litere ai mancat, ce cuvinte ai omis si ce nu suna exact asa cum trebuie.

Primeste feedback de la un prieten care e dispus sa-ti citeasca textul pentru a te corecta sau a-ti spune cum i se pare si ce ar trebui sa imbunatatesti la el. Daca scrii pe un blog sau pe propriul site incurajaza-ti cititorii sa-ti semnaleze greselile pe care le gasesc prin texte si astfel va fi mult mai usor sa le corectezi.

De asemenea, o idee buna ar fi sa mergi la un curs de scriere. Acestea sunt destul de raspandite si sunt chiar nisate pe scriere creativa, jurnalism, scriere tehnica, etc.

Sper ca aceste sfaturi sa te ajute sa faci texte mai bune si, dupa ce urmezi pasii de mai sus, sa nu mai ai probleme atunci cand scrii un text.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*