Curiozitati despre Romania

Curiozitati despre Romania

Romania  este o bijuterie ascunsa, situata in sud-estul Europei. Plina de istorie si cultura, capitala tarii, Bucuresti, este chiar numita „Micul Paris”. Curiosi despre aceasta tara in curs de dezvoltare?

 1. Denumirea „Romania” provine de la cuvantul latin „Romanus” care inseamna „cetatean al Imperiului Roman”.
 2. Palatul Parlamentului din capitala Romaniei este a doua cladire ca marime din lume, in spatele doar Pentagonului. Cladirea are 84 m inaltime. Este, de asemenea, cea mai grea cladire din lume.
 3. Bucuresti este numit si „Micul Paris”. Arcul de Triumf a fost construit in 1935 pentru a fi modelat dupa Arcul de Triumf din Paris.
 4. Potrivit legendei, Bucuresti a fost numit dupa un cioban numit Bucur, care era indragostit de o domnisoara pe nume Dambovita, precum raul care curge prin oras.
 5. Calea Victoriei a fost primul drum construit in Bucuresti si initial numit Drumul din lemn. De ce? Pentru ca era pavata cu trunchiuri de arbori si scanduri.
 6. Monumentul Memorial al Renasterii sarbatoreste luptele si victimele Revolutiei Romane din 1989 care au rasturnat comunismul.
 7. Reteaua feroviara de 22.298 km din Romania este a 15-a cea mai extinsa din lume. Reteaua de tranzit in masa din Bucuresti este a patra ca marime din Europa.
 8. Francesco Illy, fondatorul Illycaffè, s-a nascut la Timisoara, in 1892. De asemenea, a inventat prima masina automata de cafea espresso cu abur.
 9. Romania gazduieste patru laureati ai Premiului Nobel: George Emil Palade (medicina), Elie Wiesel (pace), Herta Müller (literatura) si Stefan Hell (chimie).
 10. Castelul Peles din Sinaia a fost primul castel european luminat in intregime de curent electric. Energia electrica a fost produsa de uzina proprie a castelului, iar sistemul sau de incalzire centrala, construit in 1888, este inca functional si este folosit astazi. In 1889, Timisoara a devenit prima din Europa care a avut iluminat electric de strada.
 11. Cea mai inalta biserica de lemn din lume si a doua cea mai inalta structura de lemn din Europa se gaseste in Sapanta Peri, Maramures din nord-vestul Romaniei. Biserica inalta de 257 de picioare este acoperita de o cruce de 23 de picioare care cantareste 1.000 de kilograme.
 12. Primil 10 perfect la Jocurile Olimpice a fost pentru gimnasta romana Nadia Comaneci pentru prestatia pe barurile inegale din Montreal, Canada, in 1976.
 13. Limba romana are 1.700 de ani.
 14. Cele mai vechi fosile Homo sapiens, pana in prezent, au fost descoperite in 2002 in sud-vestul Romaniei, in Pestera oaselor. Varsta fosilelor este estimata la 37.800 pana la 42.000 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*