viata cu stoma

Ce inseamna viata cu stoma pentru pacienti

Ai auzit vreodata pe cineva vorbind despre stoma si stomaterapie? Ar trebui sa stii ca o stoma reprezinta o deschidere artificiala a unui intestin sau viscere goale din corp, creata prin mijloace chirurgicale. Aceasta procedura se efectueaza atunci cand exista o alterare a tesutului mentionat cauzata de cancer, traume in regiunea viscerelor sau din cauza altor probleme, cu scopul de a devia calea naturala a efluentilor, cum ar fi fecalele si urina.

Dupa operatie, acest proces de eliminare nu este controlat voluntar, iar persoana cu stoma va necesita pungi speciale de colectare, adaptate in abdomen. Pot exista mai multe tipuri de stoma: colostoma, ileostoma si urostoma.

Odata cu alterarea sau disparitia modului obisnuit de eliminare, pacientii cu stoma se confrunta de obicei cu dificultati psihologice asociate cu frica, rusinea si nesiguranta, ducandu-i deseori sa experimenteze sentimente neplacute despre sine.

Dependenta pungii, frica de miros, modificarile unor obiceiuri de viata, schimbarea imaginii corporale si stima de sine scazuta duc la ingrijorare si pot transforma viata unui pacient intr-un proces dureros, chiar un adevarat clavar pentru unii, am putea spune. Dupa operatie, pacientii care au stoma pot intampina o serie de dificultati fiziologice, psihice sau sociale.

Provocarile de a trai cu stoma incep odata cu diagnosticul si continua cu procesul de adaptare la noua afectiune dupa ce ies din spital. Pentru cei mai multi dintre ei procesul de reabilitare poate fi dificil. Astfel, persoanele cu stoma trebuie sa primeasca sprijin, sfaturi si asistenta de specialitate care sa vizeze problemele specifice vietii lor de zi cu zi, pentru a-i ajuta sa-si continue viata in cel mai normal mod cu putinta.

Nu numai pacientul, ci si familia acestuia ar trebui sa invete totul despre terapie, pentru a le permite membrilor familiei sa acorde ingrijire pacientului cu stoma. In timp, pacientii, daca nu au si alte probleme, pot sa se auto-ingrijeasca si sa-si recapete autonomia.

Increderea este esentiala pentru succesul interventiilor de acest tip. Eficacitatea acestor actiuni depinde de o abordare continua si atenta.

Exista anumite site-uri ce pot ajuta pacientii cu stoma prin sfaturi si suport oferit de profesionisti. Acest tip de contact ofera perceptia ca nu sunt singuri in a se confrunta cu problemele si ca pot trai o viata de calitate. Astfel, se simt mai hotarati sa se adapteze la noua lor situatie intr-un mod mai putin traumatic.

Legatura dintre profesionisti, grupul de persoane cu stoma si sprijinul familiei si prietenilor incurajeaza pacientii sa faca fata problemelor lor de zi cu zi. Astfel, aceste persoane invata sa se descurce si traiasca normal.

Modificarile cu care se confrunta persoana cu stoma variaza de la indepartarea unui organ important si, prin urmare, privarea de control a sfincterelor pana la scaderea stimei de sine, precum si sentimente precum depresie, dezgust, ura si respingere, asa cum am mentionat mai sus.

Aceasta procedura implica si revizuirea obiceiurilor, valorilor si credintelor, incorporarea cunostintelor profesionale, acces la servicii de sanatate specializate si dispozitive de eliminare a pungii, precum si schimbari in familia, munca si viata de zi cu zi.

Cu ajutorul profesionistilor si cu vointa, pacientii cu stoma pot sa duca o viata aproape al fel de frumoasa ca inainte, intelegand ca nu trebuie sa lase acest inconvenient sa la umbreasca pofta de a trai si de a se bucura de tot ceea ce este in jurul lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*